VIISI ASKELTA ILOON

Ilo on tunteista korkeavärähteisempiä, tarttuvimpia ja voimallisimpia. Sitä ei kertakaikkiaan voi vastustaa. Kaikki kykenevät tuntemaan iloa, vaikka se voikin olla kadonnut meiltä aikuisilta elämän viedessä. Ilonmaan kursseilla, luennoilla ja valmennuksissa pyritään etsimään kadonnutta iloa ja herättelemään sitä eloon.

Jotta ilo olisi pysyvää, syvää ja aitoa, se ei voi olla vain päälle liimattua positiivisuutta ja voimalauseita tai tekaistua tsemppipuhetta. Varjojen ja syvyyden hyväksyminen on osa elämää ja myös osa aitoa iloa. Senpä vuoksi Ilonmaa onkin kehittänyt 5 porrasta iloon, jonka kautta voidaan saavuttaa ensin yhteys omaan itseen ja sen jälkeen iloon.

Askel 1: kuulluksi tuleminen

Koska viimeksi joku kuunteli sinua keskeyttämättä ja haluten aidosti ymmärtää sinua? Ihminen ei ota hyviäkään neuvoja ja ratkaisuja vastaan, ennen kuin on tullut kuulluksi ja ymmärretyksi. Kuitenkin usein aito kuuntelu ei mahdu kiireeseen ja arkeen vaan koetamme ratkaista asiat nopeasti ja tehokkaasti, "halki, poikki ja pinoon". Tässä on kuitenkin se ongelma, että voi olla että ratkaisemme jatkuvasti vääriä asioita, jotka eivät sitten tuokaan toivottua tyydytystä. Ja näin ajaudumme kauemmaksi todellisesta itsestämme.

Kuuntelulla on ihmeellinen voima, sillä se auttaa puhujaa reflektoimaan itse tilannettaan ja saattaa tulla ahaa-elämys, jossa fokus siirtyykin johonkin muuhun asiaan kuin alun perin luultiinkaan. Tai asiat ratkeavat "itsestään" mikä tuo helpotusta.

Kuulluksi tulemisen kokemus tuo jo itsessään iloa, sillä se on yksi perustarpeistamme. Askel 1:ssä sinä tulet kuulluksi ja nähdyksi luottamuksella ja asiantuntemuksella.

Askel 2: oman äänen kuunteleminen

Ympäristömme on täynnä hälyä ja erilaisia ääniä, joista toiset suorastaan huutavat. On eri suuntiin repiviä vaatimuksia ja suorituspaineita niin työssä kuin vapaa-ajalla. Siihen meluun hukkuu usein ihmisen oma ääni: kuka minä olen ja mitä minä haluan?

Kun on ensin tullut kuulluksi, voi alkaa opetella kuuntelemaan myös itseään. Mitkä minun tarpeeni ja tunteeni ovat tässä tilanteessa? Kuinka voin osoittaa itselleni myötätuntoa? Kuinka voin olla itseni paras kaveri? 

Kurssista tai valmennuksesta riippuen, tähän osioon voidaan sisällyttää myös intuitioharjoituksia.

Askel 3: tunnista oma ilosi

Mikä tuo sinulle iloa? Jos ei tarvisi olla kenellekään hyödyksi eikä suorittaa mitään, mitä tekisit? Lapsille tämä on päivän selvää, mutta ikävä kyllä suuri osa aikuisista ei enää edes tiedä, mikä tuo heille iloa. Luovuus ja leikki ovat osa hyvinvointiamme ja ilo on näiden mahdollistaja. 

Kun on oppinut kuuntelemaan itseään ja tunnistamaan oman äänensä hälyn keskeltä, voimme alkaa hahmottaa myös ilon aiheita.

 

 

 

Askel 4: opi muuttamaan näkökulmaa

Oman ilonsa tunnistaminen on yksi asia, arkeen soveltaminen onkin sitten toinen juttu. Tässä askeleessa käsittelemme ilon esteitä ja opettelemme muuttamaan näkökulmaa arjessa.

Kuinka soveltaa iloa elämässä jos puoliso on toope ja työ mättää? Kuinka löytää ilo työhön, johon on leipääntynyt jo vuosikymmen sitten?

Asioilla on aina monta puolta ja totuuskin on loppupeleissä vain yksi näkökulma. Voimme vaikuttaa hyvinvointiimme merkittävästi omalla suhtautumisellamme ja asenteellamme arkisiin asioihin. Näkökulman muuttaminen on taitolaji ja sitä voi harjoitella.

 

 

Askel 5: tee suunnitelma

Kuinka löytää aikaa lätäkössä pomppimiselle ja shampanjan juomiselle? Kuinka elää todeksi omaa taiteilija-minää, jos valtaosa vuorokaudesta menee ihan toisella alalla pakertamiseen ja perhe-elämän pyörittämiseen?

Tässä osiossa tehdään suunnitelma, kuinka sinun elämästäsi tulee iloisempi. Halutessasi voidaan valmennussuhdetta laajentaa siten, että seuraan ja sparraan myös edistystäsi.

 

KYLLÄ, haluan lisätietoja palveluistanne

Ota yhteyttä - vastaamme viestisiin mahdollisimman pian!

Kyllä
Ei